Afbeelding 1

Innovatie en techniek


Het grootbrengen van vleeskuikens is aan allerlei (Europese) regel- en wetgeving gebonden. Duurzaam produceren is ook voor onze sector een belangrijke peiler. Wij hebben in de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in verschillende innovatieve en duurzame oplossingen: 


Warmtewisselaar
Door de warmtewisselaar wordt het stalklimaat geoptimaliseerd. Er komt geconditioneerde verse, verwarmde buitenlucht bij de dieren. Dit verbeterd het stalklimaat.  De minimum vereiste ventilatie van de stal  kan via de wisselaar waardoor er tot 60% op stookkosten kan worden bespaard. 
Bovendien droogt de mest beter waardoor een zo laag mogelijke ammoniakemissie wordt bereikt. 


Luchtwasser
Een luchtwasser wordt gebruikt om de uitstoot van milieubelastende stoffen als ammoniak en een groot deel van het stof te reduceren.,
De vuile lucht uit de ruimtes waar de dieren liggen gaat eerst door regelkleppen. Hiermee kan de boer de ventilatie van de ruimte regelen, door het openen of gedeeltelijk sluiten van de kleppen. De lucht komt dan in een centraal afzuigkanaal terecht. Daarna wordt de lucht door filters geblazen waar de lucht gezuiverd wordt. De geschoonde lucht gaat daarna naar buiten.


Plafondventilatie
Met plafondventilatie komt de lucht gemakkelijker en geleidelijker in de stal bij de kuikens op de juiste plaats terrecht. Beter voor het leefklimaat en bespaart energie.


Vloerverwarming en –koeling
De kuikens kunnen zich de eerste periode nog niet goed op temperatuur houden. Door de vloer te verwarmen maken ze een goede start en kost het bovendien minder energie om de stal op de ideale temperatuur te houden.
Na 3 weken produceren de kuikens zoveel warmte dat het nodig is om warmte af te voeren zodat de kuikens overtollige lichaamswarmte kwijt kunnen. Koeling van de vloer helpt daarbij en het kost minder energie om de stal te koelen en ventileren. 
Al deze innovaties helpen ons om op een gezonde en verantwoorde manier ons bedrijf te runnen.
We kunnen op deze manier zorgen voor een optimaal stalklimaat voor de kuikens EN produceren op een groene duurzame wijze. De innovaties dragen bij aan een vermindering van CO2 uitstoot; vermindering van ammoniak uitstoot en verlaging van het energieverbruik

Warmtewisselaar
Warmtewisselaar
Luchtwas installatie
Luchtwas installatie
Regelapparatuur voor het klimaat
Regelapparatuur voor het klimaat
Verwarming in de stal
Verwarming in de stal
Regelapparatuur voor voer, water en luchtcontrole
Regelapparatuur voor voer, water en luchtcontrole
Voersilo's
Voersilo's
Powered by TKW Media