Afbeelding 2 Afbeelding 3
Afbeelding 4

NVP wil veel lager plafondbedrag in Diergezondheidsfonds

De Nederlandse pluimveehouderij gaat geen convenant voor een Diergezondheidsfonds van 30 miljoen euro tekenen. Er wordt door de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) gedacht aan een budget van 10 tot 12 miljoen euro voor vogelgriep en 2 miljoen euro voor Newcastle Disease. 

De sector heeft de afgelopen jaren veel hygiënemaatregelen getroffen en monitoringsprogramma’s opgezet om vogelgriep vroegtijdig op te sporen. Een klein deel van de Nederlandse kippen wordt buiten gehouden. Het betreft 5 tot 7% van het totaal aan pluimvee. Dit kleine aandeel loopt echter 7,7 keer meer risico op vogelgriep dan kippen die binnen worden gehouden. De modernste huisvestingssystemen voorzien volgens de NVP in de meest optimale omstandigheden voor dier, milieu en consument. 

Er komt echter voor de sector een risicoafhankelijke financiële bijdrage. Dit was geregeld in een heffing van het Productschap voor Pluimvee en Eieren. Maar met het verdwijnen van de productschappen wordt de sector een convenant voorgelegd dat buitenproportioneel het gros van de pluimveehouders in de portemonnee raakt.

bron: NVP, 11/11/14

Afbeelding 1
Powered by TKW Media