Familie Bevelander --  Bitterhoek VOF

Blog van een bezoeker


Een poosje terug vertelde mijn collega dat haar ouders thuis een kippenboerderij hebben.
Zo'n echte mega-stal met zo'n 25.000 kippen, die in 6 weken klaargestoomd worden tot hun eindbestemming. Megastal??? In mijn ogen is dat mega ja, maar eigenlijk is het nog de kleinste kippenstal van Nederland.

Natuurlijk ontstond er gelijk een discussie over plofkippen, biologische kippen, overmatig antibioticum, etc. Mijn collega nodigde ons uit om eens bij haar thuis te komen kijken. Dan kon haar vader ons een rondleiding geven en vertellen hoe het er bij hun aan toe gaat.

Vorige week was het zover. Ze hadden een lading eieren gekregen en die zouden 6 december uit zijn. Dat was wel het leukste moment om langs te komen.

En ja... al die kuikentjes, een leven van 6 weken, voordat ze op een schaaltje met een folietje over hun buikje in de supermarkt liggen, ze waren schattig, en ik vond het maar een raar idee.

Zielig? Ja, een beetje wel, maar ik had een nog zieliger idee bij plofkippen. Ze hadden best veel ruimte. Maar scharrelen in het vrije veld is weer een ander verhaal. In kippenfarm land was dit best nog een 'kippenvriendelijke' boerderij. De kuikentjes worden in het ei aangeleverd (scheelt stress), ze krijgen direct eten en drinken (dat schijnt niet overal zo te zijn, daar dit niet strikt noodzakelijk is), en er wordt geen anti-biotica gegeven (vertelde de kippenboer).

En om ook maar eens een 'knuppel in het hoender kippen-hok te gooien...': de boer vertelde dat ook een biologische kip niet zaligmakend is. Omdat een biologische kip er langer over doet om slachtrijp te worden, moet hij ook langer gevoerd worden, meer voer krijgen, moet er langer gestookt worden om het kippetje warm te houden, en daardoor is zijn ' voetafdruk' op de aarde ook vele malen groter dan die van een gewoon kippetje. Hij omschreef het, qua energieverbruik, als de Hummer onder de kippen. Tja... ik heb werkelijk nog nooit op die manier over kippen nagedacht.

Nou ja, ik moet afgaan op wat ik hoor en zie. De discussie zal nog blijven, ik weet er nog steeds niet genoeg vanaf om alles te kunnen onderbouwen. Ik blijf tevreden met mijn 'vlees hoeft echt niet iedere dag- regel', zodat ik regelmatig een kippetje of een ander diertje spaar, biologisch of niet.

En verder... rest me nog de foto's te laten zien met een hoog schattigheidsgehalte.

http://gaatjesvullenmetpraatjes.blogspot.nl/2012/12/ei-tand.html

Martijn Bevelander met zijn vriendin Carolien Hage, rechts Corina en Bram Bevelander.
Martijn Bevelander met zijn vriendin Carolien Hage, rechts Corina en Bram Bevelander.

Artikel Eendrachtbode 31 Maart 2016

Een knap stukje innovatie. Zo kun je de stal aan de Bitterhoekseweg in Poortvliet gekscherend wel noemen. Maar volgens Bram (52) en Corina Bevelander (52) uit Sint-Annaland is het veel meer dan dat. Ja, ze produceren traditioneel kippenvlees, dat steekt Bram niet onder stoelen of banken. Maar het proces is een heel stuk diervriendelijker dan je in eerste instantie zou denken.
 
Ruim vijfentachtigduizend vleeskuikens kruipen eind april uit hun ei in de imposante stal. De vier systeemrijen waar de kuikens in verblijven, zijn 107 meter lang, 2,34 meter breed en zes verdiepingen hoog. Wat neerkomt op 5800 vierkante meter leefruimte. Door in etages te werken wordt optimaal gebruik gemaakt van de beschikbare ruimte. Het grote verschil met een traditionele stal is dat de kuikens aan de Bitterhoekseweg drie dagen na aankomst zelfstandig uit het ei kruipen, vertelt Bram Bevelander. ,,Daarmee vervalt het transport
 van een eendagskuiken, wat het welzijn van de kuikens enorm ten goede komt. De kans op ziektes daalt enorm, waardoor we antibioticavrij
 kunnen werken. En dat is een enorme stap voorwaarts in de pluimveesector." Nog een ander uniek systeem is dat de kuikens, nadat ze uit het ei zijn gekropen, meteen toegang hebben tot warm strooisel, voer en water. In 42 dagen groeien de kuikens op tot kip of haan en wegen dan maximaal 2650 gram. Met dat gewicht verlaten ze, via een transportband de stal en gaan op transport naar het slachthuis. Het
 slachten gebeurt elders in Nederland. Vandaaruit komt het vlees terecht bij de diverse supermarkten en groothandels.
 

Afbeelding 1
Artikel Eendrachtbode april 2014
Artikel Eendrachtbode april 2014
Afbeelding 2
Afbeelding 3
Powered by TKW Media